MEZUNİYET İŞLEMLERİ VE SONRASI

Mezun olabilir duruma gelen öğrencilerin yapması gerekenler;

1. Öncelikle transkriptinizi inceleyerek dönem başına en az 30 AKTS’lik dersten başarılı olmak üzere toplamda en az 240 AKTS’lik dersten başarılı olduğunuzdan emin olunuz. Kariyer planlama dersini alan öğrenciler 242 AKTS ile mezun olur.

2. Başarılı olduğunuz derslerin sorumlu olduğunuz müfredattaki derslerle uyumlu olduğundan, almanız gereken bölüm seçmeli derslerini ve fakülte-üniversite seçmeli derslerini eksiksiz aldığınızdan emin olunuz. Müfredatlara ulaşmak için tıklayınız.

3. Mezun olabilmeniz için intibak kararı gerekiyorsa (örneğin; yaz okulunda başka bölümden alınan bir dersin farklı kod ve AKTS ile görünmesi gibi) bunu danışmanınıza iletmeniz gerekir.

4. Mezun durumda olacak öğrencilerin erken belirlenmesi, varsa bunların intibak işlemlerinin vakitlice yürütülebilmesi için mezun durumdaki öğrencilerimizin bu bağlantıdaki anketi doldurması gerekmektedir. 

5. SORU: NE ZAMAN MEZUN OLURUM? YANIT: Bir öğrenci tüm derslerden başarılı olunca hemen dönem sonunda sistem üzerinde hemen mezun hale gelmez. Mezun olabilir durumdaki öğrencilerle ilgili olarak birkaç hafta sürebilecek bir süreç söz konusudur. Süreç aşağıdaki gibidir.

-- İlk olarak Mezuniyet Komisyonu mezun edilmesi uygun olan öğrencilerle ilgili olarak karar alır ve Bölüm Başkanlığı'na iletir.

-- Bölüm Kurulu’nda mezuniyet kararı alınır ve Dekanlığa iletilir,

-- Fakülte Yönetim Kurulu’nda mezuniyet kararı alınır ve Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na iletilir,

-- Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda mezuniyet kararınız onaylanır,

-- Öğrenciler bununla ilgili bilgilendirilmezler, mezun olup olmadığınızı OBS’ye giriş yapmaya çalışarak öğrenebilirsiniz (mezun edildiğinizde artık sisteme giriş yapamazsınız)

 

Mezun olan öğrencilerin yapması gerekenler;

Mezun olan öğrencilerin mezuniyet belgeleri birkaç gün içinde e-devlet üzerinde görünecektir. Öğrencilerimiz e-devlet üzerinden alacakları mezuniyet belgesini kullanabilirler. Ancak, ıslak imzalı geçici mezuniyet belgesi talep eden iş yerleri olabiliyor. Bu durumda aşağıdaki süreci takip etmelisiniz.

1. İlişik kesmek için fakülteye gelmeden önce danışmanınız ve bölüm başkanından telefon ya da e-posta ile randevu almanız işlemlerinizin vakitlice tamamlanabilmesi için önem taşımaktadır,

2. Fakülteye gelince bölüm sekterliğine giderek ilişik kesme formu aldıktan sonra bunu gerekli birimlere imzalatmanız gerekir,

3. Bu işlemleri tamamladıktan sonra geçici mezuniyet belgesi alabilirsiniz,

4. Diplomalarınız daha sonra hazırlanacaktır, diplomanızın hazır olup olmadığını Diploma Takip Sistemi  üzerinden TC kimlik numaranızla sorgulayabilirsiniz, sayfaya ulaşmak için tıklayınız,

5. Ayrıca diplomaya almaya gelmeden önce “Diploma Almaya Gelmeden Önce Yapılması Gereken İşlemler”e dikkat ediniz, sayfaya ulaşmak için tıklayınız.


Diplomaların Hazırlanma Süreci

Mezun edilen öğrencilerin diplomaları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nca hazırlanır ve aşağıdaki imza sırasıyla nihai haline ulaşır. Mezuniyet sonrasındaki birkaç ay içinde diplomalar teslim almaya hazır olmaktadır.

i) Öğrenci İşleri Daire Başkanı  -->  ii) Bölüm Başkanı   -->  iii) Dekan   -->  iv) Rektör